За втори път обвинителният акт за причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофата с участието на Лютви Местан, е внесен в съда, съобщиха от прокуратурата.

Катастрофата стана на 14 април 2019 г. край село Загорско, област Кърджали.

Съдът върна на поправка обвинението срещу Лютви Местан

Съдът върна на поправка обвинението срещу Лютви Местан

Решението е на Апелативния съд в Пловдив и е окончателно

Пред съда ще застанат двама обвинеями - бившият депутат и лидер на партия ДОСТ Лютви Местан и бащата на починалото бебе Юсеин Ахмед. От държавното обвинение уточняват, че катастрофата била възникнала при независимо причиняване.

Юсеин Ахмед е предаден на съд за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата. Бащата е обвинен, че сам и в условията на независимо съпричиняване е катастрофирал с Лютви Местан, който шофирал "Фолксваген", модел "Фаетон".

Обвинението към бащата е, че не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Той се е движел по път с предимство.

Според документите на кърджалийската окръжна прокуратура бащата на починалото бебе се бил движел с скорост над 90 км/ч, бил навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му.

В обвинението пише, че на бебето не са били поставени обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Обвинението към Лютви Местан е, че в същата катастрофа е нарушил правилата като при подхождане към кръстовището, идвайки от път без предимство, не е спрял, въпреки че има знак Б2 и не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, и не го пропуснал. Това е причинило катастрофата, при която е починало бебето.

В двумесечен срок се очаква Окръжен съд - Кърджали да насрочи делото.

Съдът върна на поправка обвинението срещу Лютви Местан

Съдът върна на поправка обвинението срещу Лютви Местан

Решението е на Апелативния съд в Пловдив и е окончателно

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.