Пролетната умора е многолик феномен и може да маскира началото на някои по-тежки заболявания, предупреждава д-р Ваня Шипочлиева от Националния център за опазване на общественото здраве, цитирана от health.bg .

Ако заклет пушач заедно с умората се оплаква от кашлица, трябва да му се направи рентгенова снимка на белите дробове. След това пациентът се нуждае от консултация със специалист по белодробни заболявания.

Съчетанието на умора и кашлица се среща при инфекция с туберкулоза или при злокачествени заболявания на белия дроб. Ако пък умората у дългогодишен пушач се съчетае с кървави изхождания и редуване на запек и диария, трябва да се изключи тумор на дебелото черво. Н такъв случай се налага незабавно изследване от хирург.

Когато човек се чувства уморен и едновременно с това наддава на тегло, не е изключено да страда от понижена функция на щитовидната жлеза. Други симптоми на това заболяване са непоносимостта към ниски температури и постоянно сухата кожа. При съмнение за нарушена функция на щитовидната жлеза трябва да се потърси консултация с ендокринолог.

Винаги, когато умората се свързва с повишена температура, трябва да се мисли за инфекция. Тя може да е скрита или вече да е преминала. Например, след прекаран грип, инфекциозна мононуклеоза или друго вирусно заболяване чувството за изтощение понякога се запазва в продължение на месеци.

Сигнал за опасност е комбинацията от умора и периодично затруднено говорене, бавно дъвчене или трудно преглъщане. Това са прояви на болест, известна като миастения гравис. При нея е нарушено нормалното взаимодействие между нервите и мускулите.

Ако призори човек се събужда уморен, има вероятност да страда от невроза. Нужен му е съвет от невролог. Разбира се, изтощението може да е само пролетна умора, но задържи ли се "странното състояние", необходима е консултация поне с личния лекар. Самолечението с тонизиращи таблетки, с кафе или кола не се препоръчва.