Митнически служители на ГКПП "Капитан Андреево" задържаха 20 контрабанди надуваеми лодки при две отделни проверки. Това съобщиха от Агенция "Митници".

На 09.06.2024 г. на граничния пункт пристигнал влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът - турски гражданин, представил документи за превоз налично имущество, от Турция за Германия.

По метода "анализ на риска" превозното средство било насочено за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение. При последвалия физически контрол са открити 16 големи пакета, в които са били установени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра. Контрабандната стока е иззета. На шофьора е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

При друг случай от 31.05.2024 г. на митническия пункт на "Капитан Андреево" пристигнал товарен микробус с турска регистрация. Водачът - български гражданин, декларирал, че превозва 45 колета, описани в митническите документи като стоки, доставени по море и въздухоплавателни средства, от Турция за Франция.

Превозното средство било отклонени за щателна проверка. В хода на контролните действия в товарното помещение са установени 4 спасителни лодки тип капсула - надуваеми спасителни плотове за 16 човека с нето тегло 130 кг.

В представените митнически документи надуваемите спасителни плотове са били декларирани под друг тарифен код, при което възниква съмнение, че се прави опит да се избегнат въведените национални ограничения относно противодействието на организирани групи за нелегална миграция, които използват за престъпната си дейност гумени лодки с извънбордови двигатели.

На шофьора е съставен акт по Закона за митниците за опит за митническа измама с цел да бъдат избегнати забрани и ограничения.

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Работата по казуса с така наречените "малки лодки" е във връзка с борбата с нелегалната миграция