Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем Б.Т., на 23 г., за това, че на 30 март чрез обаждане на тел. 112 е предал невярно повикване за тревога, а именно, че в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии "Гоце Делчев" в Пловдив, е поставено взривно устройство - бомба, като от деянието са настъпили значителни вредни последици - престъпление по чл. 326 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, предаде БГНЕС.

Незабавно е бил изпратен автопатрул на полицията, който е запазил местопроизшествието. Учениците, учителите и персоналът в училището са били евакуирани. При извършената проверка взривно устройство в сградата не е било открито.

Обвиняемият Б.Т. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.

Същевременно под надзора на Районна прокуратура - Пловдив е образувано досъдебно производство по чл. 326 от Наказателния кодекс - за бомбени заплахи, отправени към училища в гр. Пловдив и в други градове на страната.

Установено е, че две деца - момчета на 15 г., ученици в 9 клас в училище в Пловдив, на 27 и на 31 март са изпратили писма по електронната поща до официалните мейли на ГДБОП, гр. София, както и до две медии - информационен сайт и телевизия.

В тези съобщения те написали, че в различни училища в Пловдив и в други градове на страната предстои да бъдат поставени взривни устройства. Писмата са изпратени от електронна поща, регистрирана при доставчик на електронни съобщителни услуги извън територията на България.

В Пловдив обявиха 31 март за неучебен ден

В Пловдив обявиха 31 март за неучебен ден

Причината е поредицата от бомбени заплахи

Към момента се извършват активни действия по разследването под надзора на Районна прокуратура - Пловдив.

Не е установена връзка между двата случая.