Властите в Търговище задържаха 27-годишен мъж, който се издирва с Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в град Льовен, Кралство Белгия.

Окръжната прокуратура в Търговище вече е внесла искане в съд за задържането и предаване на обвиняемия на съдебните власти в Белгия.

Искането ще бъде разгледано по-късно днес в съда.

27-годишният български гражданин се издирва от белгийските съдебни власти заради образувано срещу него наказателно производство за участието му в организирана престъпна група, занимаваща се с производство на канабис - засаждане и отглеждане.

Същият извършвал нелегалната дейности в периода от 11 февруари до 23 май тази година. Според белгийското законодателство за това престъпление признатите за виновни се наказват с лишаване от свобода от 10 до 15 години. Ако лицето е припознато като ръководител на престъпната група, наказанието му ще бъде от 15 до 20 години затвор.

Според прокуратурата съществува реална опасност Красимир Кр. да се укрие, тъй като веднага след извършване на престъплението е напуснал територията на Белгия.

В Льовен и на други места престъпната група отглеждала 600 растения марихуана.

По случая има задържани и други българи.