НВМС и ОДП-София задържаха 300 кг. агнешко месо без документи на магистрала „Тракия".

При рутинна проверка органите но ОДП София установили, че лица от ромски произход превозват 30 заклани агнета и подали сигнал към ветеринарните власти.

Пристигналите на място ветеринарни инспектори установили, че агнешкото е без документи за произход.

Месото е било предназначено за търговската мрежа в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В проверките участвали магистрални полицаи, служители на икономическа полиция и представители на Регионалната ветеринарна служба - София област.

Предстоят още съвместни акции на ОДМВР-София и областната РВМС във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден.

Около 6 часа в района на Вакарел служителите спрели за проверка лека кола "Опел Вектра" с регистрация София-област, управлявана от 33-годишен мъж от Долна баня.

Част от агнетата били нахвърляни на задната седалка на автомобила, покрити с одеало, а останалите - в багажника.

Проверен бил и микробус "Форд Транспортер", в който се возели 44-годишен мъж от Ихтиман и съпругата му. В буса били открити 20 агнета, за които шофьорът не могъл да представи документи за произход.

Месото било транспортирано при изключително лоши хигиенни условия. Нарушителите, превозвали стоката, ще бъдат санкционирани с актове по чл. 58 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност за липса на документи за произход и здравна маркировка.

На лицата, които са го превозвали, е съставен акт за административно нарушение. Размерът на санкцията е до 500 лв.

Месото е конфискувано и е изпратено за унищожение в екарисаж.