Митническите служители на Митнически пункт "Калотина" задържаха валута и злато на стойност близо 1 млн. лв.

Валутата и златото са с левова стойност над 900 000 лева. Те са задържани при 4 отдели случая от последните няколко дни.

На 14 юли, петък, на трасе "входящи леки автомобили и автобуси" пристигнала кола с немска регистрация, управлявана от турски гражданин. В автомобила пътували и съпругата и двете му деца. Мъжът заявил, че не превозва стоки, валута или валутни ценности, подлежащи на деклариране.

При щателна митническа проверка обаче в купето на колата били открити общо 43 400 евро, предимно в едри банкноти. У самия водач митническите служители открити още 6 600 евро, с което общата сума на задържаната валута достигнала 50 000 евро.

Недекларираната сума е задържана, а по случая е образувано досъдебно производство. По случая е сключено споразумение между подсъдимия и прокуратурата, което споразумение е одобрено от Районния съд в Сливница.

Срещу водача е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 месеца, което е отложено с 3 год. изпитателен срок.

Задържаха голямо количество златни и сребърни накити на МП "Лесово"

Задържаха голямо количество златни и сребърни накити на МП "Лесово"

230 грама златни бижута и 118 грама сребърни накити

При други два случая митнически служители от Митнически пункт "Калотина" са иззели съответно 181 750 евро и 200 950 евро от двама пътници. И двамата били с двойно гражданство - турско и белгийско.

На 10 юли, понеделник, при влизане в страната през Митнически пункт Калотина, двамата не декларирали пренасяната валута.

По случая Районната прокуратура в Сливница е изготвила обвинителни актове и предстои съдът да определи дата на съдебни заседания по образуваните дела.

На 6 юли, четвъртък, митничарите от "Калотина" заловили и друг мъж, австрийски гражданин, превозващ нерегламентирано ценности. Установено е, че при влизане от Сърбия в България мъжът не изпълнил задължението си за деклариране на изделия от благородни метали. В хода на митническата проверка у него били открити 29 предмета от жълто злато с общо тегло 964.83 гр., чиято стойност възлиза на 65 974.93 лв.

Накитите са отнети в полза на държавата, а срещу австрийския гражданин Ю.С. e определено наказание от пет месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. Той се е признал за виновен и е сключил споразумение с Районна прокуратура- Сливница.