От началото на годината митническите служители на МП Летище Пловдив са задържали общо 326 хил. къса цигари и 25 кг. тютюн за пушене при проверки на 145 полета по международните линии. По-голяма част от нелегалната стока е била с български акцизен бандерол, съобщават от Агенция "Митници".

Задържаното количество е със 70% повече в сравнение със същия период на миналата година, а при тютюна за пушене - 5 пъти повече. Всички тютюневи изделия са били предназначени за изнасяне от страната за Великобритания. Съставени са общо 82 акта за нарушения.

Броят на установените случаи е нараснал във връзка с увеличения брой пътници и полети от началото на годината, докато стимул за нарушителите се явява относително ниската цена на тютюневите изделия в страната спрямо цените на цигарите в други европейски държави.

Най-голямото количество тютюневи изделия са открити през месец февруари в багажа на пътник за Великобритания - 12 800 къса цигари. На нарушителя е наложено административно наказание - глоба в размер на двойния размер от продажната цена на пренасяните цигари, което спада на приблизително 8 500 лева.

При друг случай пътник, заминаващ за Великобритания, е опитал да пренесе в багажа си 11 400 къса цигари. По случая е образувано административнонаказателно производство. Най-често митническите служители установяват опити за пренасяне на тютюневи изделия сред личния багаж на пътуващите.

Агенция "Митници" напомня, че пътниците могат да изнасят от страната чрез въздушен транспорт до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, или до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни.

Пътници, които пренасят количества по-големи от лимита, подлежат на глоба. В случаите, когато пътуват за страна от ЕС тя е в размер от 1000 до 4000 лв. при първо нарушение и от 3000 до 6000 лв. при второ. При пътуване за страна извън ЕС се измерва от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите. При нарушение незаконната стока се иззема.

Митничари хванаха 245 хил. къса цигари в кашони с бисквити на Дунав мост 2

Митничари хванаха 245 хил. къса цигари в кашони с бисквити на Дунав мост 2

Осуетени са общо четири опита за незаконен пренос на българо-румънската граница