Задържаният за заплаха от терористична атака българин в Марсилия е бил издирван с европейска заповед за арест. Заповедта била за опит за убийство.

Самоличността на задържания е установена и е известна на българските компетентни органи. Посолството ни в Париж информира, че мъжът е арестуван, но към момента няма потвърдена информация той да е подготвял терористичен акт.

Задържаха българин в Марсилия

Задържаха българин в Марсилия

Нашенецът обвинен в тероризъм във Франция

Дипломатическата ни мисия съобщи, че заповедта, с която е задържан е издадена в България. Наложена му е мярка за неотклонение "Задържане под стража".

По повод ареста на 48-годишния мъж от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - МВР уточниха, че мъжът е обявен за международно издирване през 2012г. с Европейска заповед за арест.

Заповедта обаче е във връзка с извършен от него опит за убийство през 2010г. и влязла в сила присъда "лишаване от свобода" за срок от 6 години.

Припомняме, мъжът е арестуван събота вечерта на гарата в Марсилия и по първоначална информация е пренасял материали, с които може да създаде експлозив.

В момента, в който е бил задържа, 48-годишният е говорил на руски, информира БНТ. При ареста е заявил, че е от чеченски произход. След проверка на отпечатъците обаче е станало ясно, че е българин.