Четирима мъже са задържани за притежание на над 40 кг хероин за над 2 млн. лева. Те държали дрогата с цел разпространение, съобщават от прокуратурата.

На четиримата са повдигнати обвинения. Окръжната прокуратура в Ямбол ги е задържала за 72 часа и е внесла в съда искане за постоянен арест.

Един от обвиняемите е от Ямбол, а останалите трима от тополовградското село Радовец. Те са задържани вчера в Ямбол, докато опитвали да продадат част от високорисковия наркотик.

На брифинг днес бяха предоставени подробности за провелото се разследване. В него участваха апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, заместник-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова, окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГД "БОП" главен комисар Ивайло Спиридонов и директорът на ОД на МВР-Ямбол Генчо Иванов.

Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров съобщи, че само за 36 часа са извършени общо 22 претърсвания и изземвания.

За престъплението, в което са обвинени четиримата задържани, законът предвижда затвор от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

По-късно днес Ямболският окръжен съд ще заседава по искането за постоянен арест.

Петров обясни, че хероинът е за 2 млн. лева по цени, които са определени с постановление на Министерския съвет. Трима от четиримата обвиняеми вече са осъждани.

Любомир Петров оцени високо съвместната работа на прокуратура и МВР.

От своя страна главсекът на МВР Георги Костов също отбеляза отличното сътрудничество между институциите.

Костов обяви, че два месеца се е работило по разкриването на престъплението. В последния етап са се включили униформени от полицейските дирекции в Ямбол, Сливен и Хасково.

Мъжете са задържани, докато опитвали да продадат 5 кг хероин пред магазин на известна немска търговска верига. Дрогата е открита в автомобила на дилъра. Останалата част от хероина била открита в къща в село Радовец.

Георги Костов обясни, че чистотата на задържания наркотик е 60 %. Цената му на улицата била в пъти по-висока от тази на държавата.

Главен комисар Спиридонов обърна внимание на факта, че задържаното количество хероин е предназначено за вътрешния пазар. Това го прави едно от най-големите изобщо задържани количества в страната. Той поясни, че е имало и по-големи количества задържани в резултат от контрабанда, но този хероин е един от рекордните като количество, открити в жилище.

От прокуратурата припомнят, че само преди дни отново в Ямболска област бяха задържани двама мъже, обвинени в контрабандно пренасяне на 8 кг хероин. През лятото на ГПП "Лесово" пък бе задържан ирански шофьор на камион, пренасящ около 400 кг хероин.