От Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) прекратиха делото на бившия министър на отбраната Николай Цонев за скандалния му арест. Причината е прекратена кофиденциалност, пише "Правен свят".

Припомняме, на 1 април 2010 година по време на арест бившият военен министър беше обявен за "абсолютен престъпник", поставен на колене, а срещу главата му беше насочено оръжие.

Заради теч на информация, Цонев няма да получи компенсация от 15 000 евро. Съдебното решение гласи, че на 14 април 2014 г. делото е било обговорено с правителството. По това време са напомнили на жалбоподателя че трябва да бъде пазена строга поверителност на преговорите между него и правителството.

С писмо от 5 септември 2014 г. от правителството (тогава е служебното правителство на Георги Близнашки - б.р.) са писали на съда в Страсбург, че са склонни на споразумение. На 17 септември 2014 г. съдът е изпратил на двете страни предложение за споразумение.

На 30 септември 2014 г. Цонев е изпратил в Страсбург декларация, че приема предложението. Почти година по-късно - на 7 юли 2015 г. от правителството (вторият кабинет Борисов - б.р.) пишат на съда, че жалбоподателят е разкрил съдържанието на предложението за споразумение на медиите и прилага три медийни публикации.

Основата на жалбата на Цонев беше поведението на бившия зам.-градски прокурор Роман Василев, който ръководеше акцията по задържането на Цонев за подкуп и разследването под надзора на тогавашния зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

Във видео, заснето и разпространено от МВР, се видя как Василев разпорежда: "Ще бъдете обвинен в престъпление корупционно и тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги (обръщението "колеги" е към служителите на ГДБОП - б.р.), като за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята!".

След това прокурорът направи следния коментар пред медиите: "Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима - един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на министерство на финансите при предишното правителство".

Бившият военен министър Николай Цонев беше арестуван по дело за подкуп, по което той беше подсъдим и заедно със съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Миналата година тримата бяха оправдани, а делото срещу тях беше обявено от Върховния касационен съд за емблематичен пример на провокация към подкуп от страна на следователя Петьо Петров, основен прокурорски свидетел.

От обвинението твърдят, че Цонев и Попов с посредничеството на съдия Сантиров са натискали следователя Петров да "смачка" разследване срещу "длъжностни лица" за договора на военното министерство за закупуване на военна комуникационна система "Странджа 2".

За това следователят получил 20 000 евро подкуп. Според върховния съд обаче следователят е бил активната страна в "полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

По-късно прокурор Василев бе сменен с Божидар Джамбазов заради използването на специални разузнавателни средства по казуса. В средата на 2014 г. Роман Василев най-напред бе командирован в Апелативната специализирана прокуратура, а след това напусна съдебната система. Единственото наказание, което му беше наложено за поведението му при ареста на Цонев , беше "порицание". Междувременно системата напусна и Бойко Найденов.

Николай Цонев води още дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и вече ги е спечелил на две инстанции. По тях засега постановените обезщетения са общо за над 70 000 лв.

Пред изданието неговият адвокат Васил Василев заяви: "Считам, че това решение да не се разглежда по същество жалбата на г-н Цонев, за разумните хора в България е ясен знак за това, че и за Европейския съд, и за другите европейски структури, администрирането, на което ние казваме бюрокрацията, е по-важно от правата на човека и от демократичните ценности".

Адвокатът определя случая като насърчение за полицейски и прокурорски произвол.