За 2020 г. предстоят сериозни затруднения с издаването на документи за самоличност, включително и за българите, които ще пътуват за Великобритания. Това прогнозира пред БНР Иван Иванов, зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от БСП.

Вчера от Министерството на външните работи препоръчаха при Брекзит без сделка от 2020 година българите да пътуват с международни паспорти с биометрични данни

От 2020 г. за Великобритания с международен паспорт

От 2020 г. за Великобритания с международен паспорт

Документът да е с биометрични данни

Той цитира данни на МВР, според които през 2020 година личните си документи ще сменят 1,6 млн. българи. Това допълнително ще натовари издаването на карти и международни паспорти. "А техническата подготовка на МВР за това не е розова. Съмнявам се, че вътрешното министерство ще изпълни всички набелязани мерки за справяне с проблема, защото се планира да има изнесени точки за подаване на документи, но към днешна дата МВР няма техническата подготовка за това", каза Иванов.

По думите му може да се водят разговори относно законодателни промени. "Но не виждам в последния момент какъв ефект ще дадат те, защото по-големият проблем е административната готовност на МВР да поеме такъв поток от хора".

Иванов не очаква да види наплив от български граждани, които да си правят лични карти с чипове заради оскъпяването на услугата, а и заради компрометираната киберисгурност на институциите в страната.

Според него предстоят километрични опашки за смяна на лични документи. Иван Иванов уточни, че добиването с подобна техника минава през отпускане на средства от Министерството на финансите, провеждане на обществена поръчка и това е бавен процес.

"Дори хората да желаят да си пуснат бърза поръчка за издаване на личните документи, въпросът е как ще стигнат до гишетата, за да подадат искането си. Ще има загуба на време и разходи по отношение на данъците, които сме платили в държавния бюджет, защото всичко, което ще отиде за изнесени бюра, ще се случи с обществен ресурс, който най-вероятно се харчи втори път за едно и също нещо", допълни Иванов. 

Осигуряват допълнителни 14 000 000 лв. за издаване на лични документи

Осигуряват допълнителни 14 000 000 лв. за издаване на лични документи

Средствата са за обезпечаване на финансови дейности