Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка. Тя е приета от премиера Борисов, официално съобщиха от пресцентъра на МС.

По-рано здравната министърка даде последната си пресконференция.
На нея тя обясни концепцията си за здравна реформа в България, в която е заложено доплащане на здравните услуги.

Аз вярвам, че нещата в България ще се оправят, заяви Борисова на последната си пресконференция като министър.
Още...

Попитана как ще коментира вота на недоверие на опозицията с тема здравеопазване и поисканата й оставка от СДС, Ана Мария Борисова отговори: "И аз като всички министри си нося оставката в джоба. И тъй като сега нямам джоб, тя е в папката ми".

Борисова уточни, че министър-председателят не е искал оставката й. Въпреки това, отново по-рано днес - в сутрешния блок на БиТиВи, тя заяви своята готовност да се оттегли.

Припомняме, Анна-Мария Борисова е вторият министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов.

Тя бе назначена на 7 април, след като предшественикът й Божидар Нанев подаде оставка, когато прокуратурата му повдигна обвинения за сделки с лекарства, ощетили бюджета.

През последните месеци Анна-Мария Борисова беше обект на засилени критики, както от страна на редица партии, така и от лекари и пациенти.  „Главата" на здравния министър поискаха от СДС, ДСБ и БСП.

На пресконференция вчера от СДС дори посъветваха премиерът Борисов да спре да подбира екипа си по кръстовищата. Припомняме, именно на кръстопът край Велико Търново премиерът предложи поста здравен министър на Анна-Мария Борисова.

Също вчера от БСП категорично заявиха, че темата на вота на недоверие към правителството, иницииран от БСП, е здравеопазване и отново настояха здравният министър да подаде оставка.

По-рано от Българския лекарски съюз също поискаха Борисова да се оттегли.

След като стана ясно, че в крайна сметка Министерство на здравеопазването отново е без ръководител, лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че оттеглянето на Борисова е един добър знак. Това, според него означава, че премиерът Борисов се вслушва в съветите на сините.

Той добави, че вотът на недоверие, който готвят БСП и ДПС, се обезсмисля с подадената оставка.

Димитров посочи, цитиран от БНР, че сега е важно  да бъде сформиран нов екип, който да поеме здравното министерство и да осъществи действително здравната реформа. Запитан дали Синята коалиция ще предложи своя кандидатура за поста министър на здравеопазването, лидерът на СДС беше категоричен, че това няма да стане. Той добави, че хората са избрали ГЕРБ и именно ГЕРБ трябва да определят следващия здравен министър.

От СДС обаче настояват от длъжностите си да се откажат и директорът на НЗОК Нели Нешева и заместник-министъра на финансите Владислав Горанов.

От страна на социалистите Янаки Стоилов коментира, че подаването на оставката на Анна-Мария Борисова наистина е новина. Въпреки това увери, че вот на недоверие ще има, защото той не е бил конкретно към нея, а към цялото правителство.

Стоилов също посочи, че сега е важно да бъде сформиран ръководен екип на здравното министерство, който да осъществи реформата.

Оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова не е толкова важна, коментира от своя страна д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС.

По думите му Борисова е била възпрепятствана да си върши работата. Възпрепятства я финансовият министър Симеон Дянков, заяви Ленков, цитиран от БНР.

Дали министърът ще се казва Анна-Мария Борисова или някой друг, не е толкова важно. Важен е този, който се е запънал, и не пуска пари на здравеопазването, добави той.

От думите му стана ясно, че БЛС иска оставката на финансовия министър Симеон Дянков.