Жестоко убитият Кирил Русев е дължал около 400 хил. евро на покойния и бивш финансов министър Стоян Александров. Това е бил и мотивът синът му - Петър Александров и погребалният агент Александър Кинов да прибегнат до убийството.

Това обясни началникът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Любомир Николов пред Нова телевизия.

По първоначална информация дългът е от около 7-8 години, като не е ясно дали обявената сума е с лихва или е първоначално дадената сума.

Предполага се, че убийството е планирано предвид мястото на убийството. А именно - къща в столичния кв. "Надежда".

Убийството е станало около обяд на 4-ти януари, когато жертвата заедно с Кинов влизат в къщата доброволно. Малко по-късно идва и синът на финансовия министър. Целта на срещата е била доуреждане на финансовите отношения.

След убийството трупът е преместен с фалшиви документи в морга, където е бил подготвен за кремация. Данните до момента сочат, че физическият убиец е погребалният агент Александър Кинов. Убитият е бил завързан, измъчван и накрая застрелян.

Двамата мъже, задържани за тежкото убийство край София, издали фалшив смъртен акт

Двамата мъже, задържани за тежкото убийство край София, издали фалшив смъртен акт

Убитият е бил завързан и измъчван

Във времето е имало подавани сигнали срещу сина на бившия финансов министър, обясни ст. комисар Николов. Съобщенията са били подавани от други лица, но за същата лихварска дейност - взимане на кредити, които впоследствие остават неуредени.

А как полицията стига толкова бързо до убийците, Николов обясни така:

"След анализ на движенията на изчезналия Кирил Русев установихме странно преминаване на държавната граница с негов спътник." Последвало и бързо прибиране, но само на спътника, заедно с друг човек. Това усъмнило полицаите и минути по-късно заподозрените били арестувани. Те са преминали границата със Сърбия през ГКПП "Стрезимировци".

СДВР проверява как единият от обвиняемите е преминал с чужди документи, като едва ли е пуснат умишлено, обясни Николов.

С бързите си действия полицаите дори са пресекли укриването на веществените доказателства, като например документите на жертвата.

Директорът на СДВР разкри и още една подробност от деня на убийството, когато служител на икономическа полиция е провел среща с Александров в кантора на частен съдебен изпълнител.

"Там колегата е извършил проверка във връзка със сигнал от жена срещу Александров. След срещата е установено, че той е отишъл в къщата в кв. Надежда", обясни Николов.

Съдът остави в ареста обвинените за убийството на Кирил Русев

Съдът остави в ареста обвинените за убийството на Кирил Русев

Телефонът на жертвата е открит в Сърбия

Директорът на СДВР коментира и неотдавашния протест срещу БФС и множество сигнали за полицейско насилие.

Първоначалната вътрешна проверка е приключила. Установени са 4 лица, които са дисциплинарно уволнени, други 9 са наказани с порицание. Между тях има и полицейски ръководители, част от които може би няма да продължат да работят в СДВР, посочи Николов.

По думите му това са всички лица, които са приложили насилие към протестиращите и са превишили правомощията си. Николов е говорил с всеки един от тях - полицаите заявили, че са се подвели по емоцията на протестиращите.

Полицаите, били протестиращи, са уволнени, СДВР има данни за още
Обновена

Полицаите, били протестиращи, са уволнени, СДВР има данни за още

На 24 души са наложени санкции от по 1 000 лв. и забрана за посещаване на спортни събития за срок от 1 година

Предприемат се мерки и след убийството на Пламен Пенев в Стара Загора, при който случай отново имаше превишаване на полицейски правомощия, както и неадекватни действия.

Със заповед на главния секретар на МВР започват ежеседмични обучения на служители на министерството, като ще се изследват и пропуски в дейността. Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата, каза Николов.

Психологическото състояние на полицаите също ще се проверява.

Шефове в МВР - Стара Загора хвърлиха оставки по команда

Шефове в МВР - Стара Загора хвърлиха оставки по команда

Мъжът загина при арест след гонка с полицията на 30 декември

По отношение на застреляния в гръб крадец от полицейски служител в края на септември - водят се две проверки. Едната е с какво оръжие е стреляно. Проверка на СДВР сочи, че е използвал лично оръжие. Не е повдигнато обвинение все още.

Николов коментира и убийството на Алексей Петров, като обясни, че това е единственото неразкрито убийство за 2023 г. на територията на дирекцията.

"Следи постоянно постъпват, но убийството остава неразкрито", обясни той. СДВР се надява отключването на телефона на Петров да помогне на разследването.

Деликатен въпрос е дали МВР може да отвори телефона на Алексей Петров

Деликатен въпрос е дали МВР може да отвори телефона на Алексей Петров

Главсекът Живко Коцев отчита успехи обаче в работата с прокуратурата