Синът на покойния бивш финансов министър Стоян Александров - Петър, и собственикът на погребална агенция Александър Кинов са обвинени за убийството на 49-годишния Кирил Русев, съобщи БНР.

Преди да бъде застрелян мъжът, който е дължал на двамата голяма сума пари, е бил отвлечен и измъчван, казаха на брифинг от МВР и Прокуратурата.

Тази вечер Софийският градски съд реши да остави за постоянно в ареста Александров и Кинов. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

Александров се е занимавал с даване на кредити. Жертвата е имал бизнес, част от който преди време е бил и ресторант в центъра на София. Като собственик на погребална агенция Кинов е имал договор за ползване на камера за кремация.

Русев изчезва в четвъртък вечерта, в петък неговата майка подава сигнал в Полицията. 30 минути по-късно е задържан заподозреният за убийството му, а час и половина по-късно и неговият съучастник, описа хронологията директорът на СДВР Любомир Николов.

По думите му тази бързина е позволила на разследващите да работят по горещи следи и бързо да върнат лентата.

"На 4 януари жертвата е поканена да посети имот на единия от извършителите. Огледът показва, че лицето е измъчвано, завързвано", посочи Николов.

"Бяха извършени множество действия по разследването, претърсвания и изземвания, обиски и освидетелствания, огледи на местопроизшествия, следствени експерименти", допълни заместник градският прокурор на София Христо Кръстев.

Двамата мъже, задържани за тежкото убийство край София, издали фалшив смъртен акт

Двамата мъже, задържани за тежкото убийство край София, издали фалшив смъртен акт

Убитият е бил завързан и измъчван

Разплитането на случая тръгва, след като двамата, в деня на убийството, в рамките на час и 20 минути преминават в двете посоки българо-сръбската граница. Единният от тях използва документите на убития.

За да инсценират, че Русев е напуснал страната, те изпращали от мобилния му телефон есемеси на близките и роднините му, обясни Михаил Наумов, началник на отдел "Тежки престъпления" в Националната полиция.

Телефонът на жертвата е открит в Сърбия.

"Благодарение на бързата и всеотдайна работа на колегите от Дирекция "Международно сътрудничество", съвместно с Интерпол - България и Интерпол - Сърбия, се извършиха множество мероприятия, за по-малко от едно денонощие се установи къде са били след преминаването на границата на Република България и успяхме да установим местонахождението на телефона на убития".

Тялото на Кирил Русев е намерено в морга с фалшиви документи и подготвено за кремация.

"В процес на проверка е дали имената, които са посочени в смъртния акт, са на реално съществуващо лице или те са измислени на произволен принцип. Към настоящия момент не сме установили това да е реално съществуващо лице", уточни прокурор Христо Кръстев.

Двама мъже са задържани за тежко убийство край София
Обновена

Двама мъже са задържани за тежко убийство край София

По неофициална информация единият от заподозрените е син на бивш финансов министър

Ще се проверява как единият от заподозрените е успял да премине границата с документите на убития, както и работата на погребалната агенция на Кинов и мястото за кремация, където е намерено тялото на Русев.