Живко Мартинов все още е член на ГЕРБ, защото никой не му е казал изрично, че е изключен. Платил съм си членския внос за месеца, увери той пред бТВ. 

Думите му са по повод скандала, станал известен като "Суджукгейт", който избухна през лятото на миналата година. В него Живко Мартинов стана главно действащо лице. Той беше обвинен, че е искал от местен търговец 4 тона суджук на стойност 45 000 лева. Суджукът той поискал лично за министър-председателя Бойко Борисов.

Към момента делото продължава. По думи на самия Живко Мартинов не е излизал в ефир, за да не попречи на разследването по случая. Той обясни, че към момента има 5 повдигнати обвинения, от които заплаха за убийство и оказване на натиск.

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов
Обновена

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов

Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, показва проверка

По отношение на Антон Проданов - свидетелят, който твърди, че бившият депутат на ГЕРБ му е искал въпросните тонове суджук, Мартинов обясни, че той отдавна му е длъжник. Въпреки това е категоричен, че никога не го е изнудвал за суджука. "Няма как да искаш от човек, който няма нищо. От умрял писмо не се иска", отсече Мартинов.

Той допълни, че обвинението е неоснователно и заради твърдението на самия Проданов, че това е станало през 2012 г., когато Мартинов вече не е поддържал никакви отношения с него.

Бизнесменът от Добрич Петър Малджиев, който също е обвиняем по делото, заяви, че от 2 години срещу него са започнали системни оплаквания от определена група хора, ръководени от Проданов. Според него към момента бившият му наемател има над 6 млн. лева задължения към различни хора.

Мартинов изрази съжаление, че скандалът е засегнал и репутацията на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов. Той обаче отрича да е бил некоректен. Мартинов обаче призна, че след случая "Суджукгейт" е прекратил отношенията си с министър-председателя.

Той изтъкна, че смята за абсурдни обвиненията, че е поискал 4 тона суджук, и то специално за премиера. "Аз суджуците си ги правя сам", увери бившият депутат. На въпрос дали все пак е черпел премиера с месния деликатес, той уклончиво отвърна, че на трапезата му са сядали много хора.

Съдът отрича да бави делото по "Суджукгейт"

Съдът отрича да бави делото по "Суджукгейт"

Не е поискана и не е потърсена информация от СГС преди публикуването на материал

По отношение на свидетелите по делото Мартинов заяви, че това са неуспели хора, които по този начин си отмъщават. Бизнесменът Малджиев подкрепи думите му и допълни, че Проданов е ДДС-ар, измамил банки за милиони. Той трябва да си получи заслуженото, категоричен е хотелиерът.

От своя страна Антон Проданов твърди, че след като бил извикан за разпит, нямало как да отрече, че бившият гербер го е изнудвал за суджуци по специална рецепта. Той обясни, че не е информирал властите по-рано поради страх от репресии.

Свидетели по аферата със суджука са подложени на натиск

Свидетели по аферата със суджука са подложени на натиск

Разпитват ги при засилени мерки за сигурност, а прокуратурата обещава, че ще ги защити

"Тогава Живко Мартинов беше властимащият. Виждал съм по какъв начин работи, присъствал съм на договорки кой как да бъде смачкан", увери той и обясни, че е предпочел да мълчи, за да запази бизнеса си. Проданов заяви, че след началото на делото върху него е бил оказан огромен натиск от институциите, които са плод на кадровата политика на Мартинов. По негови думи са намесени и подставени лица, които трябва да дискредитират свидетелите и така да се сложи край на делото.

Той увери и че е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да се провери кой всъщност лъже. От своя страна Мартинов също изрази готовност да седне на полиграфа.

Повдигнаха 6 обвинения срещу "мозъка" на аферата "суджук гейт"

Повдигнаха 6 обвинения срещу "мозъка" на аферата "суджук гейт"

Обвинена е и шефката на БАБХ-Добрич Розалина Брайкова