Във връзка с материал, публикуван днес в електронен сайт и след проверка на твърдяното в него, Софийски градски съд - СГС уточнява, че "в нарушение на всички журналистически правила" не е поискана и не е потърсена информация от СГС преди публикуването на материал със заглавие "Три месеца и половина съдът блокира делото срещу депутата със суджука".

СГС коментира, че "елементарна проверка на фактите би оборила твърденията на цитираните в публикацията анонимни разследващи, че "не изключват, отказът на съда да върне материалите, да има за цел забава и изтичане на процесуалните срокове за приключване на производството", както и че съдът проявява "снизхождение" към обвиняемия Живко Мартинов".

Припомняме, срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов са повдигнати общо шест обвинения. Сред тях са обвинения за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление. Определена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв.

Припомняме, че на 21 юли, петък, главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на Маринов - депутатът поискал от местен търговец 4 тона суджук с еленско месо лично за премиера Борисов. Малко след това Маринов се отказа от имунитета си, а Борисов разпореди освобождаването на членовете на областното ръководство на партията в града.

В края на декември 2017 г. Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение спрямо още един човек по делото срещу "мозъка" на аферата "Суджукгейт" Живко Мартинов. Обвинен е негов близък приятел - Петър Малджиев.

Четвърти обвинен по делото срещу "мозъка" на "Суджукгейт"

Четвърти обвинен по делото срещу "мозъка" на "Суджукгейт"

Петър Малджиев е обвинен в закана за убийство и опит за принуда

Представяме без редакторска намеса становището на Софийски градски съд - СГС, които обясняват, че фактите са следните:

На 04.10.2017 г. в съда постъпва искане от Софийска градска прокуратура за взимане на обезпечителни мерки, относно обвиняемия Живко Мартинов. Още същия ден съдията, на който е разпределено делото, допуска обезпечението и издава обезпечителна заповед в полза на СГП.

На 18.10.2017 г. в СГС е постъпва жалба от защитата на Живко Мартинов срещу съдебното определение за допускане на обезпечението.

По същото досъдебно производство в СГС има и друго искане от СГП за обезпечителни мерки срещу Живко Мартинов. То е разпределено на друг състав, който се произнася с определение, което е обжалвано пред САС и разгледано в открито съдебно заседание. След което, материалите се връщат отново в Софийски градски съд.

На 30.11.2017 г. делото е изпратено в САС за произнасяне по жалбата на защитата на обвиняемия Мартинов. 6 дни по-късно САС връща делото в СГС с указания да се поискат справки от Службата по вписванията в Добрич и от Народното събрание.

На 11.12.2017 г. съдът подготвя и изпраща писмата до двете институции.

Исканата от Службата по вписванията в Добрич информация, идва в СГС на 20.12.2017 г., а от отговорът от Народното събрание пристига чак на 12.01.2018 г.

На 17.01.2018 г. след изпълнение на указанията, материалите са върнати в САС, който на 19.01.2018 г. изпраща делото в Специализирания апелативен съд.

Междувременно в последния работен ден на 2017 г., а именно 29 декември (петък) в СГС постъпва писмо от СГП с искане материалите по делото да бъдат предоставени, ако е отпаднала необходимостта от тях. На 09.01.2018 г. Софийски градски съд отговаря, че се изчаква отговор от Народното събрание.

По принцип докато материалите, по което и да е дело, се намират в съда, с цел неговото произнасяне, същите не могат да бъдат предоставяни или връщани на СГП.

От така изложената хронология на фактите е видно, че делото не е било задържано умишлено в СГС, а са спазени всички законови изисквания и указания от горестоящия съд. Фактите доказват абсолютната несъстоятелност на обвиненията към съда и грубото погазване на журналистическите правила.