съдНа този етап има само по един кандидат за четирите свободни позиции на върха на специализираните съд и прокуратура, съобщи БНР. Това са Росен Русев, Станимир Миров, Борислав Сарафов и Светлозар Костов.

Срокът за подаване на документи за ръководния пост в четирите новосъздадени структури изтече вчера. Все още е възможно да се появят и други кандидатури, ако по пощата дойдат още документи.

Председателят на Хасковския окръжен съд Росен Русев се цели към апелативния съд. Сигнал срещу него беше проверяван от инспектората на ВСС, името му може да бъде открито в списъка с масоните в съдебната система. Именно Русев осъди на 18 години затвор черногореца Будимир Куйович.

За първоинстанционния специализиран съд кандидат е съдията от Софийския районен съд Станимир Миров. Той преди време глоби с 1 000 лв. Андрей Райчев за обида към Волен Сидеров.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Борислав Сарафов е кандидат за шеф на апелативната специализирана прокуратура, а колегата му от бургаското обвинение Светлозар Костов - на първоинстанционната. Двамата имат дипломи от Висшия институт на МВР.

Борислав Сарафов прояви особена медийна активност около разследването за убийството на Боби Цанков и по делото срещу братя Галеви. Светлозар Костов беше наказан от ВСС по повод свое изказване, че е „вързал кънките" на Максим Ставийски. В момента той работи по делото „Октопод", като срещу считания за лидер на престъпна група Алексей Петров все още няма обвинителен акт.