155 лв. възнаграждение ще получават музикантите от разградската филхармония. Такова решение се обсъжда в комисиите към местния парламент, съобщава радио Шумен.

Причината е, че музикантите минават от 1 април на месечно възнаграждение от 155 лв., при минимална заплата в страната 310 лв.

Според общинарите това е единствената възможност в условията на финансова криза да бъде запазен симфоничният оркестър, който е сред най-старите в страната.

Общинските съветници обяснили на диригента Георги Чемширов, че за да се запази състава, е необходим годишен бюджет за издръжка от 340 000 лв.

Предложението предвижда всички 39 служители на филхармонията да преминат на 4-часов работен ден, като съответно средната заплата от 310 лв. стане 155 лв. Очаква се промяната в статута на оркестрантите да бъде гласувана на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Симфоничният оркестър при Разградска филхармония е основан през 1922 г. от Илия Бърнев. На първия концерт са изпълнени „Недовършената симфония" на Шуберт и увертюра „Егмонт" от Бетовен. Съставът на оркестъра е бил от 40 оркестранти и изцяло попълнен според партитурите. През 1947 г. Разградският самодеен оркестър изнася концерт в зала „България" под диригентството на Стефан Вачев, след което оркестърът става държавен.

В репертоара на оркестъра влизат произведения от всякакви стилове и жанрове симфонична и оперна музика. На оркестъра са гостували почти всички изявени български диригенти и солисти, както и такива от много други старани. Оркестърът е гостувал в Германия, Италия, Швеция, Турция, Гърция и др.