Фотосите от цикъла „Анонимните зони" от Никола Иванов ще бъдат представени на изложба на 24 март от 18 ч. - Галерията на Чешкия център. Изложбата ще продължи до 27 април.

Със своите впечатляващи композиции и подход - снимане през нощта на черно-бял материал с помощта само на светкавица, Никола Иванов внася в тази тема много нови елементи. Нощното снимане придава на снимките нов размер. Тъмнината радикално промен взаимоотношенията между предмет и форма.

Фотографиите на Никола, който е студент от филмоватa академия ФАМУ в Прага, отразяват преди всичко актуални теми на съвремието. Той не копира модни тенденции, преобладаващи в света на фотографията, а се опитва да комбинира своите собствени търсения със спецификата на фотографията като медия. Още на приемните изпити във ФАМУ, прави впечатление цикълът му „Анонимните зони", възникнал постепенно от 2008 година досега, съсредоточен върху технически сгради в покрайнините на различни градове, чиято точна локализация е невъзможна именно поради тяхната анонимност.

Цикълът снимки „Анонимните зони" може да бъде възприет в два взаимно свързани аспекта. От една страна,  може да бъде тълкуван като критика или по-скоро анализ на явлението изолирани сгради и обекти в покрайнините и перифериите на различни градове, които взаимно много си приличат. От друга страна, авторът предлага визуално силно въздействащи образи, които са свързани и със света на изобразителното изкуство. Перифериите и тяхното съпоставяне с централните части на градовете, са една от най-изразителните теми в съвременното изкуство.