Бразилският филм "Blindness" ще открие 61-ото издание на престижния филмов фестивал в Кан, което ще продължи 12 дни.

Психологическият трилър, вдъхновен от роман на Жозе Сарамаго, ще се бори за наградата за най-добър филм „Златна палма" заедно с още 8 филма.

Неговите конкуренти в категорията са още една бразилска продукция - "Line of Passage", аржентинските "Leonera" и "The Headless Woman", както и холивудските "Che" на Стисван Содърбърг, "Changeling" на Клинт Истууд, "Synecdoche, New York" на Чарли Кауфман и "Two Lovers" на Джеймс Грей.

Изборът на Шон Пен за председател на журито е логичен, смята творческият директор на фестивала Тиери Фремо.

"Той въплъщава независимото американско кино и в известен смисъл лицето на Америка, която обичаме", допълва Фремо.

Журито се допълва от актьорите Натали Портман, Александра Мария Лара, Жан Балибар и Серджо Кастелито, както и режисьорите Алфонсо Куарон, Рашид Бушареб, Апичатпонг Уирасетакул  и Марджане Сатрапи.

По време на фестивала в Кан ще се състои премиерата ще на дългоочакваната четвърта част от поредицата за Индиана Джоунс - "Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull".

Филмът е режисиран от Стивън Спилбълг, а в главната роля отново е Харисън Форд.

С интерес се очаква и премиерата на последната лента на Уди Алън - "Vicky Cristina Barcelona", в която участват холивудските звезди Пенелопе Круз, Хавиер Бардем и Скарлет Йохансон.

Освен голям брой филмови звезди в Кан ще пристигнат и други известни личности като футболната легенда Диего Марадона, поп-иконата Мадона, скандалния боксьор Майк Тайсън и др.

Церемонията по откриването ще бъде водена от актьора Едуард Баер и ще бъде излъчена по Canal+.