В Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се открива изложбата "Леонардо Да Винчи, художествената и техническата рисунка от времето на Италианския ренесанс".

Експозицията включва оригинални ръкописи с детайли от рисунки и описания на техниката на рисуване на Леонардо, на негови съвременници живописци, проекти на инженери и архитекти.

Старите книжнини напускат за първи път Италия, но са в България, благодарение добрата воля на Ватиканската библиотека и на Държавния секретариат на Ватикана.

Изложбата, поставена под специалната охрана на Столична полиция извън и вътре в сградата, е със свободен вход, целодневно отворена са посещение.

Експозицията е финансирана по програма "Култура 2000" на Европейската комисия и включва 16 ръкописа и книги от XV-XVIIIв.

Акцентът  е поставен върху Книга за живописта на Леонардо с оригинални рисунки на големия майстор.

Творбата дава началото на разпространението на Леонардовите идеи, достигнали до нас в ръкописни копия и издания, под надслова Трактат за живописта.

Оригиналът, който ще види българската публика, се пази във Ватиканската апостолическа библиотека и е известен като Ватиканския ръкопис от Урбино 1270.

В изложбата присъстват и други оригинални ръкописи и печатни издания, разкриващи нарастващия интерес на ренесансовото общество към техниката.

И това от времето, когато се заражда техническата рисунка, чието бляскаво начало бележи проектирането и изграждането на купола на флорентинската катедрала от Филипо Брунелески.