Един от очакваните театрални изненади този сезон е поставянето на Шекспировия "Крал Лир" с режисьор Явор Гърдев на 25 октомври на сцената на Народен театър "Иван Вазов".

Постановката ще отбележи 75-годишнината на Наум Шопов, който е в ролята на Крал Лир. Ще му партнират Мария Каварджикова, Жорета Николова, Марта Кондова, Юлиан Вергов, Йосиф Шамли, Деян Донков и др.

Гърдев споделя, че за зрителя това е един неочакван Крал Лир.
"Към такава пиеса човек рядко посяга, казва режисьора. Трябва да има силен актьор, който да изиграе краля, и силна трупа, която да покрие многообразието от изключително интересни персонажи...

Доста се колебах, но накрая реших, че ще работя с Наум Шопов точно в тази пиеса. Тя е шанс, който може да ме навести само един-единствен път в живота, и поех предизвикателството."

Трагедията "Крал Лир" е най-великото и изчерпателно изследване на една от темите, които често занимава гения на Шекспир - старостта, тълкуват от театъра.  Старостта като слънчево затъмнение високо над тътена на хорските страсти, тътена на жаждата за власт и суетата, на жестокостта и вечното стремление към обич.

Човек е длъжен
да чака търпеливо своя час
за тръгване, тъй както е дочакал
часа да се яви на този свят.
В съзрелостта е всичко.