Филмът на Майкъл Мур "Фаренхайт 9/11" стана най-добър филм на американските филмови награди People's Choice Awards, за които гласува американската публика, предаде БиБиСи.

Филмът на Мел Гибсън "Страстите Христови" спечели приза за най-добра драма. Джулия Робъртс за десети пореден път грабна отличието за най-добра актриса, а Джони Деп е победителят при актьорите.

Рене Зелеуегър спечели наградата за най-добра главна женска роля. "Шрек 2" обра наградите в три категории - зрителите са го определили като най-добър анимационен филм, най-добра комедия и за най-добро продължение на филм.

Победителите са избрани 21-милионна аудитория, като хората са гласували по Интернет.
"Фаренхайт 9/11" е насочен срещу американския президент Джордж Буш и американската инвазия в Ирак, а самият Мур беше един от най-отявлените противници на Буш по време на предизборната кампания в САЩ. Майкъл Мур посвети статуетката на войниците в Ирак.

Страната е наша, а не лява или дясна, на демократи или републиканци, каза Мур на церемонията по връчването на наградите в Пасадена, Калифорния. Той отбеляза, че за пръв път в 31-годишната история на наградите призът се присъжда на документален филм.