Известният български писател и драматург Георги Господинов се срещна с ученици от столични гимназии.
Той разказа на подрастващите за магията на литературата и им даде няколко съвета.

"Това е, надявам се, началото от редица срещи с ученици от столичните гимназии, които имат желание да се срещнат с съвременни български автори", каза за news.bg авторът.

В свят на войни и насилие децата са причина да се живее

В свят на войни и насилие децата са причина да се живее

"Светът си изгуби бъдещето в последните години"

Домакин на събитието беше Софийска градска художествена галерия, а със срещата се поставя началото на поредица от събития с известни и любими български автори.
На форума присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която поздрави учениците и посочи, че чрез редица инициативи и по различни начини общината се опитва да подкрепи и насърчи четенето сред подрастващите.
Според нея "... софийските деца са привилегировани от факта, че в столицата творят повечето съвременни български писатели и поети". На организираните срещи децата ще имат възможност да се докоснат именно до тях.

Георги Господинов от своя страна подчерта, че срещата има за цел да се създаде диалог с младите - диалог за литература и за четене, за литературата като начин за справяне със света.

Международният ден на книгата и авторското право

Международният ден на книгата и авторското право

Насърчава младите да четат повече книги

Георги Господинов: Много от учениците пишат, повечето тайно, и ще се опитам да дам няколко съвета.

Първият и основен съвет на автора е да се чете. Важно е обаче и какво да се чете.

"Важно е да се развива чувствителност към малките неща, към всекидневието, към това, което ни заобикаля", обясни писателят. По думите му литературата е начин да интерпретираме света около нас, затова четенето е важно днес, в кризисно време.

Господинов напомни за кампанията "Подари книга за Коледа", която организира за 11-а поредна година.
"Един текст е един призив", отбеляза Господинов.

Георги Господинов: Когато не можете да споделите нещо с родителите, напишете го!

Сред напътствията на известния писател към младежите е да не спират да пишат на ръка.
Въпреки че дигиталните технологии са намерили по-широка употреба в нашето ежедневие, според Господинов, ръкописът създава особена памет и по-лична връзка с написаното.
"Писането не е история, измислена от нищото, важно е да бъде лично, със собствено усещане", допълни авторът.

Творецът сподели с учениците и че е започнал с писането в ранните си детски години, а първата му творба е описание на кошмарен сън. Първата публикация на неговото стихотворение "Слънцето и слънчогледа" става факт, когато той е едва на 10 години.

Георги Господинов е носител на Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Книгите му са преведени на няколко езика, включително и исландски. Положителни рецензии на неговите творби са публикувани в няколко световни престижни периодични издания.

Георги Господинов номиниран за Европейски гражданин на годината

Георги Господинов номиниран за Европейски гражданин на годината

Наградата се връчва от Европейския парламент от 2008 г.

В хода на събитието Йорданка Фандъкова коментира още, че за всички е важно децата да излязат за малко от класните стаи, защото е хубаво ученици от различни гимназии да се съберат на неформална среща с български автори.

"София е град на младите хора", подчерта още столичният кмет.