За скандална продажба на капанския етнографски комплекс в село Садина научи news.bg. От управителния съвет на читалище „Съединение -1889" съобщиха, че комплексът ще бъде обявен за продажба чрез търг в понеделник.

Той е оценен на 90 000 лева, като началната цена от която ще започне наддаването е 67 500 лева.

Комплексът попада в списък за публична продан за удовлетворяване на вземания на фирма „Пътинженерингстрой Т" ЕАД , отредени от съда, срещу община Попово.

„Този комплекс е с огромна културна и историческа стойност за нашето село. Повече от 30 г. той е дом на културата, в който се съхраняват и развиват капанският бит и фолклор и българските традиции", посочват от читалището.

От там изтъкват, че попадайки в частни ръце, дейността на комплекса ще бъде променена и населението няма да има достъп до него. От читалището основателно питат не разполага ли община Попово с други имоти, които да бъдат продадени за удовлетворяване на вземането и защо с населението на Садина не са проведени предварителни разговори.

Пред news.bg Илка Дечева, председател на НЧ "Съединение", разказа за богатия културен живот, който комплексът предоставя. Тя изтъкна и голямата му роля за запазването на част от българския фолклор и сподели опасението си, че чрез продажбата на обекта всички дейности в него са обречени на смърт.

От думите й стана ясно, че планираният за продажба комплекс е изцяло реновиран през 2008 година по проект на програма ФАР. Стойността на обновяването му е приблизително 200 000 лева.

Недопустимо е това средище на културата, на българския фолклор, не само за селото, но и за цялата община, да бъде продадено, за да се покриват задължения за строеж на пътища, категорична бе Дечева. Тя изтъкна още, че от управителния съвет на читалището дори не са били информирани за планувана продажба. Разбрали са за нея едва преди дни и веднага са инициирали среща с кмета на Садина Хриска Тодорова. Тя обаче по никакъв начин не е откликнала на притесненията им.

Коментарът й беше, че община Попова имала от години дългове към фирмата за строеж на пътищата и „Пътинженерингстрой Т" ЕАД си иска парите, посочи Дечева. Според нея комплексът е станал от публично-общинска в  частно-общинска собственост, за да се улесни продажбата му. Дечева обаче беше категорична, че общината е можела да наложи възбрана за продажба на обекта и да погаси дълговете си с други имоти.

Каквото и да ни увери кметът, частникът няма да прояви интерес към фолклор, посочи още тя, допълвайки, че ако комплексът бъде продаден, всички дейности в него ще бъдат прекратени. За спасяването на обекта е създадена и фейсбук група, чието мото е „Не заменяйте културата с асфалт".

Потърсихме за коментар и кмета на село Садина Хриска Тодорова. Комуникацията с нея обаче се оказа доста проблемна. Вместо да коментира казуса, тя побърза да ни препрати към кмета на община Попово и затвори телефона.

Етнографският капански комплекс се намира в центъра на село Садина. Комплексът е уникално съчетание на традиционен капански стил с модерни условия за отдих и релаксация. В комплекса се намира къща с етнографска експозиция, предоставяща възможност за запознаване с бита и традициите на капанците.