С пиесата "Хъшове" по повестта "Немили-недраги" на Иван Вазов започват преди един век (1904 г.) представленията на Народния театър.

Сегашният юбилеен сезон това представление е отново на сцената на Народния театър, в адаптация и постановка на Александър Морфов - на 31 октомври.

Участват: Валери Йорданов, Петър Попйорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Захари Бахаров и др.

Не очаквах спектакълът на Александър Морфов да отвее с такава сила моя скептицизъм, да разбие на пух и прах дълго наслоявани клишета, да изпълни с нов смисъл вече амортизирани понятия като свобода, родина, патриотизъм, себеотричане, даже да ме развълнува и да вдигне накрак цялата зала, чак до учениците на втори балкон (в."Капитал").

За първи път от сякаш един век насам голямата зала на националния ни театър се оглася от възторжени викове "Да живее България!" При това без да прилича на митинг ( в. "Сега").


През 2005 г. "Немили недраги" печели три награди "Аскер" -  за най-добър спектакъл, за най-добра режисура на Александър Морфов и за водеща мъжка роля на Валери Йорданов.