Холивуд открадна космическата песен на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин". Родопската мелодия и гласът на Валя попаднаха в саундтрака на касовата холивудска продукция без знанието и разрешението на авторите, съобщи БНТ.

Част от нея звучи в нов аранжимент във филма "Утреландия", с Джордж Клуни, който в момента се върти по кината у нас.

Припомняме, през 1977 г. песента е включена в златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2", като музикално послание от Земята към далечния Космос.

Самата тя признава пред обществената телевизия, че за пръв път чува този вариант на песента и няма идея как тя е попаднала там. "Много народ я изпя, много я откраднаха, казва тя. Въпреки това е доволна, че българска песен е покорила "земята и небето".

Композиторът на последния вариант Томас Бергенсън - автор на музиката на редица известни филми, признава единствено, че е използвал съвсем малък фрагмент от песента.

Това съвсем не е първият случай, в който "Излел е Дельо хайдутин" озвучава чуждестранен филм, без да е искано съгласието на Валя Балканска. Преди пет години тя беше включена в американски филм за войната в Афганистан.