Церемонията по връчването на 72-те филмови награди "Златен глобус" в Бевърли хилс започна с отдаване на почит към жертвите от нападението в Париж, предадоха световните информационни агенции.

Редица холивудски звезди, сред които Хелън Мирън, Кати Бейтс, Даян Крюгер и други показаха съпричастност като носеха популярния вече надпис "Аз съм Шарли".

Кати Бейтс разха телефона си, на чийто екран се вижда надписът.

Джордж Клуни, който спечели награда, заяви "Аз съм Шарли" при получаването на статуетката и призова да не се поддаваме на страха.

Мирън заяви за медиите, че свободата на словото е идеал, който трудно се защитава, но всички трябва да се обединим около тази цел.

Вчера в цяла Франция, европейски държави, САЩ и Канада се проведоха демонстрации срещу тероризма, които събраха милиони.

На Републиканския марш един до друг се появиха десетки световни лидери. На него присъстваха и над миллион участници, сред които хора от различни националности и вероизповедания.

Само във Франция около 4 млн. души са се включили в маршовете срещу екстремизма и в подкрепа на свободата на словото.

Хиляди казаха "не" на страха в няколко америкнски и канадски града.

В изказванията си, световните лидери се обявиха срещу тероризма, но и призоваха да не се свързват подобни действия с исляма или определена религия.