Инициатива за обособяване на културен квартал се проведе в района между столичните улици "Веслец", "Екзарх Йосиф"и "Цар Симеон", съобщава БГНЕС.

"КваАРТал" се провежда редовно от началото на годината веднъж в месеца. Затваря се за движение по една улица в квартала. Целта е да се правят временни пешеходни участъци за няколко часа в рамките на един ден. "Затваряме улица, за да я отворим за хората", разказа организаторката Мартина Стефанова от арт фондация "Дома".

Инициативата КваАРТал е с дългосрочна цел - за обособяване на постоянен културен квартал в София. "Един вид ние събираме парченцата от пъзел, които липсват в този квартал. Наблюдавайки за последните десетилетия се е обособила културна зона. Искаме да изградим мрежа и се борим за опазване на визията на стара София", обясни тя.

Друга дългосрочна цел е за създаване на повече пешеходни зони и пространства, както и работа със съседите в квартала.

Освен тези събития инициативата КваАРТал има и фестивал, който се провежда като алтернативно празненство за Деня на София - 17 септември. Тази година той ще се проведе между 13 и 15 септември. Ще има празненства, музика, представления, ще бъдат отворени непознати за квартала места. Темата ще бъде "Хората - сърцето на квартала", разкри Мартина Стефанова.

"КвАРТал Фестивал" се появява през 2016 година с главна цел да покаже културния потенциал на зоната, заключена между четири главни булеварда в центъра на София - "Мария Луиза", "Дондуков", "Васил Левски" и "Сливница".