Испански специалисти по праистория и изкуство на палеолита идват у нас по покана на министър Рашидов за оказване на експертна помощ по отношение на оценката и състоянието на скалните рисунки в пещера Магура.
Тази оценка се прави във връзка с предстоящото изготвяне на номинация за включване на скалните рисунки в Списъка на световното културно и природно наследство.

В периода от 18 до 23 октомври 2015 г. на посещение у нас ще бъдат г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага - директор на Национален музей и изследователски център Алтамира, Испания, както и г-жа Пилар Фатас Монфорте - заместник-директор на Национален музей и изследователски център Алтамира.

На 19 октомври 2015 г. ще посетят прочутата ни пещера Магурата, намираща се до село Рабиша, северозападно от Белоградчик, и ще разгледат и оценят състоянието на нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди повече от 7 хилядолетия с изобразени сакрални и ловни сцени, заради които тя отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Освен Магурата, г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага и г-жа Пилар Фатас Монфорте ще посетят и Белоградчишката крепост, Историческия музей в града, както и други забележителности в Белоградчик и региона.

На 21 октомври 2015 г. испанските гости ще посетят Националния исторически музей и ще проведат среща с проф. Божидар Димитров, директор на музея. Те ще посетят и Боянската църква - обект, вписан в Листата на световното наследство.
Същия ден испанските експерти по праистория ще имат работна среща в Националния институт за недвижимо културно наследство в София с неговия директор - арх. Даниела Джуркова, както и с експерти на института, с цел запознаване с работата на НИНКН и с наличната документация за пещера Магурата.

Ще бъдат обсъдени и необходими стъпки и действия от страна на института за евентуално допълване на документацията, прецизиране на граници и предписания за опазване на обекта.