Камарата на архитектите в България (КАБ) ще настоява пред Министерството на културата (МК) конкурсът за кураторски проект за българския павилион във Венецианско архитектурно биенале 2025 да стартира през месец април 2024 година. От организацията искат участниците да имат достатъчно време, за да подготвят качествени и задълбочени проекти. От КАБ предлагат срокът за изработване на концепциите да бъде поне три месеца - от началото на април до края на юни тази година.

Припомняме, че спорове около биеналето имаше през миналата година, а скандал възникна и около новото му издание.

Очаква се в първите месеци на 2024 г. да бъде актуализиран и усъвършенстван статутът на националното участие на базата на натрупания опит до момента, съобщиха от Камарата на архитектите. След това документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. В разработването му ще участват експерти от МК, КАБ и Съюза на архитектите в България (САБ,) които работят съвместно за организирането на българското участие в биеналето.

19-тото издание на Венецианското биенале по архитектура ще се проведе между 24 май и 23 ноември 2025 г. Българският павилион пак ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli в близост до Моста на Академията във Венеция. Допълнителни условия за експониране предлага големия вътрешен двор на залата, която разполага и с галерия с колонада. От КАБ посочват, че през 2023 г. Министерството на културата е договорило със съдействието на камарата и на САБ изгодни условия за наем на Sala Tiziano за следващите три години. Подробни чертежи и разпределения на пространството са публикувани на официалния сайт на конкурса за 2023 г., в който може да бъде видяно и видео, презентиращо помещението на павилиона.

Венецианско биенале 2024 обръща поглед към живота на бежанците

Венецианско биенале 2024 обръща поглед към живота на бежанците

Основни теми са миграцията, изгнанието и "чуждестранният произход"

Камарата на архитектите в България финансира изработване на макет на българския павилион, който е представен в изложба в галерия "Топлоцентрала" до 15 февруари 2024. Предвижда се макетът да послужи при проектирането на павилионите за следващите участия на България в биеналето.

Темата на Венецианско архитектурно биенале 2025 все още не е обявена, но според КАБ изборът на куратор показва посоката, в която то ще се развива. В края на 2023 г. е оповестено, че куратор ще е Карло Рати - италиански архитект и инженер, професор, експерт по градски дизайн, изобретател и активист. Той е сновател на студиото за архитектура и иновации Carlo Ratti Associati и директор на Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Рати е посетил българския павилион на Биеналето миналата година и разговаря с арх. Борис Тикварски - куратор на проекта "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина", с който България се завърна на световното изложение след 15-годишно отсъствие.

Снимка 648689

Източник: Камара на архитектите в България

Карло Рати е автор на повече от 750 публикации и се счита за експерт по градски дизайн. Негови проекти са представени в Музея за модерно изкуство "MoMA" в Ню Йорк и в Музея на дизайна в Барселона. Бил е куратор на 8-то Биенале по урбанизъм и архитектура Bi-City в Китай, както и на Porto Design Biennale в Португалия. Включен е в престижни класации като "50-те най-влиятелни дизайнери в Америка", "50-те души, които ще променят света", "25-те души, които ще променят архитектурата и дизайна" и "Имената, които трябва да знаете". Рати е автор на многобройни проекти - от продуктов дизайн до архитектура и градско планиране. Сред тях са цифровият воден павилион на Expo 2008 в Сарагоса, Испания, генералният план на центъра за научни постижения MIND-Milano, 280-метровият небостъргач CapitaSpring в Сингапур, редизайнът на централата на фондация Agnelli в Торино, проектът "Очите на града" на Bi-City Биенале в Китай и италианският павилион на Expo Dubai 2020. Често използва цифрови технологии и визуализации на данни, за да създаде иновации в градското пространство.