Театралния център Първата на Балканите и в Европа концертна презентация на известния руски мюзикъл “Норд-Ост” ще бъде в България на 24 и 25 май 2003 година. Трупата идва специално по покана на Радио НЕТ, което притежава изключителните права за организиране и медийното отразяване на спектаклите.

След трагичния терористичен акт при който по време на представление на "Норд-Ост" сградата на Театралния център беше превзета от чеченски бунтовници, известните артисти дълго време нямаха възможност да възстановят репетициите си и самото представление на мюзикъла. Едва от месец насам се събират отново. След атентата в Московския театър бяха напълно унищожени декорите и костюмите на трупата, а компания “Линк”, която продуцира мюзикъла, и до днес изпитва сериозни финансови затруднения. Реална е била възможността проектът да бъде прекратен изцяло. Норд Ост Материалните щети, нанесени на спектакъла възлизат на 21 милиона рубли. Досега са събрани 15,3 милиона от спомоществователи.

Припомняме, че представлението е едно от най-успешните в руската история на този жанр, като на 1 февруари 2002 година постави абсолютен рекорд - 100 спектакъла за 100 поредни дни. Това го превърна в единственото, показвано всеки ден без пауза.

Предстоящото през месец май гостуване на 43-ма артисти и музиканти, 19 души – технически персонал, 6 души– администрация, 1 – автор и 1- водещ от “Норд-Ост” в България е изцяло осигурено от Радио НЕТ и спомоществователи. Приходите и от двете представления в Зала №1 на НДК ще бъдат предоставени за поддръжка на спектакъла и трупата.

Норд Ост Мюзикълът, който е разделен на две действия и 39 епизода, продължава три часа. Създаден е през 1998-ма година като автор на музиката и либретото, създадено по мотиви от романа на Вениамин Каверин “Двама капитани”, е Георги Василиев, генерален директор на продуцентската компания “Линк”, която осъществява проекта “Норд-ост”.

В момента “Норд-ост” получават покани за гастроли от цял свят. Планират и гостуване в САЩ на Бродуей.