Българи и монголци издигат двуметров паметник на кирилицата на Антарктида. Това обяви на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров.

В паметника ще има вградени ампули с пръст от свещените български места, сред които Търново и София. Върху него ще бъдат гравирани и образите на Св. Св. Кирил и Методий.

Преди година президентът Росен Плевнелиев е открил първия паметник на кирилицата в столицата на Монголия - Улан Батор. Страната не е избрана случайно, тъй като монголският народ е един от малкото народи, които не са християнски, но пишат на кирилица.

Инициативата има дълга предистория, заяви ръководителят на Българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев. Сътрудничеството между България и Монголия на Антарктида е започнало преди почти 10 години.

"Най-стойностното нещо, което България е дала, е кирилицата", категоричен е проф. Пимпиреев.

По думите му, паметникът ще символизира приятелството между нашите два народа, както и научното сътрудничество. На Антарктида няма войни, всички работим заедно и не се мразим, посочи проф. Пимпирев.

Най-трудната част от инициативата ще бъде пренасянето на паметника, тъй като транспортирането му е по-сложно. Той тежи около 100 кг, но всяка буква ще е в отделен пакет. Преди да отпътува, паметникът ще бъде поставен в Софийския университет, където ще може да бъде видян. Очаква се Паметникът на кирилицата да бъде открит през 2017 година.

Тазгодишната експедиция, която е 25-а юбилейна, ще тръгне на Богоявление.

Председателят на Българо-монголското дружество за приятелство Младен Станев обясни, че паметникът е здрав и ще устои на климатичните условия на Антарктида. Висок е около 2,30 м. Монументът ще бъде осветен от Българската православна църква.