Нетрадиционен спектакъл с вълнуваща развръзка предложиха през тази година най-престижните награди в света на киното – „оскарите”. Традиционният блясък беше допълнен от остроумен хумор и от непринуденото присъствие на черния комик Крис Рок – водещ на церемонията. 

След дълги години, през които почти докосваше наградата, композиторът Енио Мориконе увенча славната си кариера с „Оскар” за музиката към "Омразната осморка". Залата посрещна с бурни аплодисменти и ставане на крака обявяването на неговото име в категорията за филмова музика.
Той стана най-възрастният носител на наградата от нейното учредяване досега.
Видимо развълнуван, Мориконе поздрави от сцената всички номинирани и отличи поименно своя колега Джон Уилямс.

Другата голяма въпросителна – дали Леонардо ди Каприо този път ще спечели „Оскар” за мъжка роля, получи отговор броени минути преди края на церемонията. След поредица от номинации, през тази година журито му присъди ценната статуетка за изпълнението му във филма „Завръщането”.

Като най-добър филм беше отличен „Спотлайт” на режисьора Том Маккарти.

Наградате за режисура очаквано отиде при Алехандро Иняриту за „Завръщането”.
Екипът на филма се поздрави и с отличие за операторско майсторство - на Емануел Обецки.

За женска роля беше отличена Бри Ларсън за ролята й във филма „Стая”.

Като актриса в поддържаща роля беше наградена Алисия Викандер за образа й в "Момичето от Дания", а за поддържаща мъжка роля беше отличен британецът Марк Айлънс за участието му в „Моста на шпионите”.

Наградата за оригинален сценарий отиде при Джош Сингър и Том Маккарти за "Спотлайт".
За адаптиран сценарий беше отличен "Големият залог".

Най-много статуетки спечели „Лудият Макс – пътят на яростта” , но не в толкова престижни категории. Филмът беше отличен за монтаж, звук, звуков монтаж, грим, костюми и художествено оформление.

В категорията за чуждоезичен филм наградата спечели унгарският „Синът на Шаул”, разказващ историята на затворник от Аушвиц. Това е второто отличие „Оскар”, присъдено на унгарска кинотворба.

 Статуетката за пълнометражен документален филм отиде при творбата „Ейми”, посветена на рано починалата певица Ейми Уайнхаус – такава, каквато е била в живота, а не както я представят таблоидните издания. 

В категорията за пълнометражен анимационен филм триумфираха „Дисни" и „Пиксар" с „Отвътре навън” на Пит Доктър и Джонас Ривера.