Премиерът Борисов преряза лентата на Музея на съвременното изкуство. Това той направи в компанията на посланика на Норвегия, финансовия министър Дянков, министъра по европейските въпроси Дончев, министъра на културата Рашидов и и столичния кмет Фандъкова.

Премиерът съобщи, че до 1 месец ще бъде открит още един музей, а след това и българският Лувър.

По-рано, в МС Борисов подписа с Норвегия меморандум за предоставяне на над 127 милиона евро за културно развитие, здравеопазване, интеграция на ромите.

Вицепремиерът Симеон Дянков изтъкна, че за първи път от 30 години в София се открива нов музей и че за първи път от 100 години насам имаме нова реновирана сграда за изкуство. Той каза още, че от 25 години насам не са давани пари за покупки на произведения на изкуството и заяви, че в следващия бюджет ще бъдат предвидени такива средства.

Вежди Рашидов поиска предните управляващи да кажат какво са направили с европари. „Освен сарая на Доган, какво се вижда да е направено с европари", добави Рашидов.

Йорданка Фандъкова каза от своя страна, че това е първият музей за съвременно изкуство не само в София, но и в България и изтъкна, че общината е предоставила 5 дка около музея за галерия на открито.

Реконструкцията на сградата на бул. „Черни връх" №2 в столицата, където се помещава музеят, се осъществява по проект, финансиран от правителствата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Норвежкото правителство осигурява 97% от средствата. Общата сума, отпусната за проекта, покрива 85% от всички разходи, останалата част е осигурена от Министерство на културата.