Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов получи държавната награда "Св. Паисий Хилендарски". Тя му бе връчена от премиера в оставка Бойко Борисов, съобщават от Министерския съвет.

Оперният режисьор е отличен за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности.

На церемонията министърът на културата в оставка Вежди Рашидов изтъкна, че за него е истинско удоволствие, че до имената на досегашните носители на тази изключително висока и престижна държавна награда се нарежда и името на акад. Пламен Карталов.

Името на директора на Софийската опера и балет е познато не само у нас, но и по целия свят. "От София до Токио, от Рим и Милано до Виена, от Москва до Рио де Жанейро, навсякъде името на акад. Карталов се споменава с изключително уважение, респект и признание", изреди Рашидов. Той открои, че приносът на Карталов в развитието не само на българското, но и на световното оперно изкуство е всепризнат.

От своя страна акад. Карталов заяви, че с огромно вълнение приема знака на признание. Той подчерта, че огромният копнеж в работата му винаги е бил страната ни да е разпознаваема в целия свят с най-добрите си постижения в сферата на културата.

Пламен Карталов сподели, че ще носи високото признание с още по-голяма отговорност, защото това е името на Паисий Хилендарски - основоположник на Българското възраждане, емисар и патриот.

"Ние се стремим да следим тези пътища на духовност и на развитие на нашата нация - вие, полициите и държавниците, и ние - хората на изкуството", изтъкна академикът.

От "Дондуков 1" допълват, че годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Миналата година носител стана световноизвестният български композитор акад. Васил Казанджиев.

През годините с високото отличие са наградени проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, чл.-кор. проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев.