Режисьорът Димитър Стоянов почина днес на 72-годишна възраст, съобщиха от театър „Стоян Бъчваров" във Варна.

"Скърбим за прекрасния човек и творец, отдал живота си на театъра, който ще остане завинаги в спомените и сърцата ни" - пишат от Съюза на артистите в България (САБ) в некролога и изразяват съпричастие към скръбта на близките на режисьора.

Роден във Варна, Димитър Стоянов изучава цигулка, следва 2 години стокознание във ВИНС. Привлечен от света на изкуството, участва в масовите сцени на редица спектакли на Варненската опера. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Филип Филипов, специализира режисура в Москва и Ленинград, работи 4 години като актьор в Добричкия театър и 2 години като режисьор в театрите на Велико Търново и Пловдив. Приема поканата на своя професор да му стане асистент и след спечелен конкурс става преподавател във ВИТИЗ.

Докато специализира в Съветския съюз, продължава режисьорските си ангажименти към театър „Сълза и смях". Специализира режисура в Москва при И. Раевски и М. Орлова.

От 1998 г. е на свободна практика, прави всяка година по няколко постановки в различни театри у нас и в чужбина и винаги с удоволствие се връща в родния град.

Постановката на Димитър Стоянов на „Страсти под брястовете" от Юджийн О'Нийл и първата премиера през 2011 г. за Драматичен театър „Стоян Бъчваров" в неговия 90-и творчески сезон, бе приета изключително радушно от публиката. В последните месеци Димитър Стоянов работеше с варненските драматични актьори над пиесата „Урбулешка трагедия" от Душан Ковачевич, чиято премиера бе предвидена за есента на 2011 г.

След репетицията режисьорът си тръгнал доволен и щастлив.

Погребението на Димитър Стоянов ще бъде във Варна.