Една от най-харизматичните оперни прими на нашето време Райна Кабаиванска пристигна в София, където за осма поредна година ще проведе майсторски клас пред оперно пеене.

Самата тя ще избере участниците в майсторския клас, който започва в неделя. Публиката ще чуе техните изпълнения на галаконцерта на 25 септември в зала "България".

Желаещите да участват в майсторския клас тази година са близо 60 души от 9 държави. За първи път сред тях има и кандидати от Албания, Армения, Хърватия и Китай.

„Аз съм с много оптимистични очаквания. През тези 8 години наистина направихме големи крачки напред. Започнахме с неизвестност, но сега вече майсторският клас започва наистина да е много престижен в смисъл, че имаме участници от целия свят," каза оперната прима, цитирана от БНР.

"Но най-важното, което искам да подчертая е, че имаме участници от години, които непрекъснато растат и вече започват да правят една важна световна кариера," бяха първите думи на Райна Кабаиванска пред журналисти.

"Сега в последната генерация виждам повече целенасоченост, културна подготовка и ето защо съм обнадеждена. В смисъл, че преди години смятаха, че бъдещето на операта не е много ясно, но сега смятам, че с тези млади хора, конкурентноспособни, операта няма да умре."

Магнетичната певица иска да зареди учениците си не с временен блясък и енергия, а с нещо много по-голямо, като залог за сериозно сценично пътуване.

"В този смисъл понякога имам съмнения в моя метод на учене - доста антикварен. Аз все още ги уча на морал, етика, вярност към композитора, публиката, свещен дълг към публиката. Но не вярвам, че греша," обясни Кабаиванска, цитирана от БНТ.

Освен в традиционния галаконцерт с участниците в майсторския клас, Райна Кабаиванска ще участва и в тържествения концерт в НДК на 19 септември, с който ще бъде отбелязана 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.