В Националния дворец на културата официално беше открито 31-вото издание на Софийския международен панаир на книгата.

Специално за събитието у нас гостува вицепремиерът на Унгария Тибор Наврачич, чиято страна присъства със специален щанд на изложението. Присъствието му в столицата не е случайно - именно Унгария е тазгодишната страна-почетен гост на панаира.

В София ще бъдат представени изключително голям брой книги на унгарска тематика, преведени на български език.

В изказването си при откриването на Панаира Наврачич изтъкна водещата и основополагаща роля на езика и словото като фактор за културата на една нация. „Няма успех, няма икономически възход без поддържащата сила на езика и културата", категоричен бе той. „Не е възможно докато езикът се руши, а културата линее, икономиката да е във възход и народът да е добре", допълни още той.

Освен новоизлезлите унгарски издания, на щанда на Унгария могат да бъдат открити унгарски книги на български, излезли през последните няколко години, двуезични издания. българска литература в превод на унгарски език, българистика и славистика в Унгария, унгарска художествена литература на унгарски, туристически, кулинарни и фотоалбуми от Унгария.

От своя страна Веселин Тодоров от „Асоциация Българска книга" - един от организаторите на Панаира, изтъкна, че тазгодишното, 31-во издание, е най-голямото в историята на панаира. Участие в него ще вземат 145 издателства, като някои от тях са от чужбина и гостуват за пръв път. Така например „премиера"  за панаира у нас ще направят издателства от Италия, Сърбия, Норвегия, Аржентина и други страни.

Тодоров изтъкна още, че за гостите на панаира е предвидена богата културна програма. По време на СМПК са предвидени срещи с писатели, литературно-музикални пърформанси, театрален спектакъл и дискусия на тема: унгарската културна дипломация.

Среща с автора и книга с автограф могат да получат почитателите на Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Златна Костова, Анна Данилова, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Светла Иванова, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова и много други.

Специален гост на откриването беше и посланикът на Норвегия у нас  Тове Скарстейн, която поясни, че страната й участва в панаира с книги на норвежки автори за трета поредна година. Норвегия има и специален щанд, на който гостите на СМПК могат да се запознаят с творчеството им.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави организаторите  на инициативата, че панаирът се открива точно преди Коледните празници, когато всеки избира подарък за близките. „Няма по-добър подарък от книгата", изтъкна столичният градоначалник и разказа как всяка вечер, дори да е изморена, намира време да прочете приказка на своя внук.

На откриването на Международния панаир на книгата гостуваха още официални лица, сред които посланикът на Аржентина у нас Гийермо Салвадор Асрак образователният министър Сергей Игнатов и зам.-министърът по култура в Столична Община Тодор Чобанов.

31-вото издание на Софийския международен панаир на книгата ще продължи до 9 декември.