По случай рождения ден на Златю Бояджиев - 22 октомври - тази година в галерията на Сибанк гостуват познати и непоказвани картини от колекцията на неговия син Георги Бояджиев.

В изложбата са включени няколко портрета на майката на художника от първия му период преди 1951, когато той получава тежък инсулт, както и по-късни портрети на различни негови родственици, на съпругата му, на дъщеря му. Тази серия оформя една особена тематична линия в експозицията - от семейството за семейството - която разкрива лица и моменти от личния живот на известния художник, от родословието му и от неговите сантиментални спомени.

Серията портрети е допълнена от няколко живописни пейзажа от Пловдив и Мелник, както и от мащабната композиция „Апокалипсис", която Златю Бояджиев рисува през 1969. В нея на фона на познатия и толкова обичан от него пловдивски пейзаж е развит един съвременен апокалиптичен хаос и безпорядък, в който като полудели се прескачат фигурите на свещеници, влюбени, грешници, самоубийци, пророци, селяни, прасета, кучета, туземци...

Верен на експресивния си цветен стил, с който всички го познават, примитивен и спонтанен, Златю Бояджиев като че ли е въплътил в тази композиция своята мълчалива критика към заобикалящия го свят, към порядките на обществото, към суеверията и стереотипите. В центъра на самия Апокалипсис той е избрал да постави именно налудничавата фигура на един художник, размахал четката и палитрата си като оръжие.

Освен живописните работи в изложбата са включени и около 10 рисунки на Златю Бояджиев от първия му период. Част от картините в тази изложба напускат за първи път ателието му.