Отборът на Ботев (Пловдив) е първият полуфиналист за Купата на България. Носителят на трофея не срещна проблеми с втородивизионния Литекс, печелейки домакинството си на "оранжевите" с 5:0. Селекцията на Николай Киров реши всичко в своя полза още преди почивката, когато Диян Вълков инкасира цели три попадения в своята врата.

Нов силен мач за "канарчетата" изигра Стивън Петков, който реализира хеттрик и даде подобаваща заявка за титулярно място. Другите попадения пък бяха дело на Фелипе Бризола и Тодор Неделев, който стана горд автор и на две голови асистенции.

Ботев - Литекс 5:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Ботев - Литекс 5:0 (Развой на срещата по минути)

"Канарите" се забавляват

Литекс имаше шанс да си тръгне поне с гол от Коматево, но през втората част гредата удари техният капитан Ивайло Раденцов.

Снимка 328647

Източник: LAP.bg

Ботев не изгуби време и наложи домакински натиск на своя опонент от първия съдийски сигнал. Още в 3-ата минута паниката се настани в полето на Литекс, след като Балтанов центрира от пряк свободен удар, но намиращият се в удачна позиция - Пламен Димов не съумя да играе с глава.

Селекцията на Николай Киров бе на крачка от това да поведе в резултата след 8 минути на Коматево. Малко щастливо, топката стигна до Панов, който пусна успореден пас на голлинията за Петков. Стивън обаче закъсня с части от секундата и пропусна да засече в опразнената врата.

Ники Киров: Това беше мач, който задължително трябваше да спечелим

Белия: Добра година бе 2017-а, даже много добра

"През втората част исках да забавляваме феновете"

Логичното в Пловдив все пак се случи в 14-ата минута, когато носителят на Купата нанесе своя голов удар. Дуде Ндонгала сътвори каскада от финтове срещу Добромир Бонев, а впоследствие центрира в наказателното поле на Литекс. Там над всички скочи Стивън Петков, който майсторски с глава не остави никакъв шанс на ловчанлии.

Снимка 328651

Източник: LAP.bg

"Жълто-черните" можеха да удвоят спокойно своята преднина в 20-ата минута. Дуде Ндонгала се възползва от разсичащ пас през центъра на отбраната. Крилото обаче се засуети и вратарят Вълков се намеси решително. Отбитата топка попадна в краката на Бризола, но ударът му бе изчистен от голлинията с глава Ангел Лясков. Звездата на Ботев - Тодор Неделев можеше да сътвори брилянтен гол в 23-ата минута. Националът беше на крачка от това да реализира директно от корнер. Въртеливият му изстрел обаче облиза страничната греда на съперника.

Голям проблем сполетя гостите от Ловеч в 25-ата минута. Звездата им Тонислав Йорданов получи травма, която не му позволи да довърши срещата. Така на негово място Живко Желев се наложи да пусне Георги Търтов.

Живко Желев: Разликата между нас и Ботев е огромна

Живко Желев: Разликата между нас и Ботев е огромна

"Първите три гола бяха от абсолютно наши грешки"

Минута преди почивката, отборът на Ботев все пак стигна до класиката в този мач. Тодор Неделев отново влезе в ролята си на асистент, след като този път осигури перфектна топка за Бризола. Последва негов диагонален изстрел, който завърши с промяна в резултата - 3:0!

Снимка 328649

Източник: LAP.bg

Едва, след като изостанаха с три гола, футболистите на Литекс се сетиха да атакуват. В 48-ата минута удар на Минков премина малко над горната греда на Кайзер. Селекцията на Живко Желев можеше да намали изоставането си в 54-ата минута. Капитанът на "оранжевите" Ивайло Раденцов изпълни своя специалитет - пряк свободен удар, който след намесата на Кайзер срещна напречната греда на ловчанлии.

Въпреки леката активизация в редиците на Литекс, голът отново попадна в тяхната врата. Ботев организира бърза контраатака, при която Густаво Афонсо проби по крилото и се превърна в недостижим за Иван Иванов. Бранителят беше принуден да го събори в наказателното поле и съдията Тодоров не се поколеба да посочи дузпата. Грешникът Иванов пък получи втори жълт картон и бе пратен преждевременно в съблекалните. С отговорната задача да реализира наказателния удар пък бе натоварен Стивън Петков. Нападателят демонстрира класа и безкомпромисно достигна до своя хеттрик в първия си мач като титуляр за Ботев.

Снимка 328650

Източник: LAP.bg

Играчите на Литекс имаха сериозни претенции към главния съдия в 78-ата минута. Ангел Лясков сътвори майсторски рейд в наказателното поле, но попадна в "сандвича" на Димов и Балтанов. Броженията на младежкия национал обаче бяха подминати с мълчание от Станислав Тодоров.

Точка на погрома сложи Тодор Неделев четири минути преди края. Осмицата на пловдивчани увенча добрата си игра с гол, след като матира с елегантен изстрел от дъгата напълно безпомощния Диян Вълков.

Ботев губи голмайстора си до часове?

Ботев губи голмайстора си до часове?

"Канарите" обмислят предложение от чуждестранен клуб за Виана

До края на срещата нов гол не падна и така Ботев се превърна в първия полуфиналист за Купата на България. Играчите на тима и старшията Ники Киров пък бяха изпратени с бурни аплодисменти от публиката на Коматево.