Славия - Левски е най-старото столично дерби. Съперничеството между двата клуба датира още от 1915. През годините на "Герена" се радват на повече успехи, но в директните сблъсъци за купата от "Овча купел" имат сериозно предимство. Добрата стара Славия побеждава 9 пъти, равенствата са 3, а загубите - 4. До момента Левски губи 3 пъти на финал от този столичен съперник.

През 1943 е първият сблъсък между "бели" и "сини" за Царската купа. По това време тя е обединена с държавното първенство. Столичните тимове се изправят един срещу друг на финала, който се играе в два мача. Славия ликува след минимални успехи с по 1:0.

Валери Божинов: Купата на България е много важна за Левски

Валери Божинов: Купата на България е много важна за Левски

'Футболистите разбраха какво е да играеш за този клуб"

Шест години по-късно Левски взима реванш на 1/2 финал. Резултатът отново е 1:0, но този път в полза на левскарите.

През 1952 е поредният епизод от столичното дерби за купата. Жребият отрежда Славия - Левски на четвъртфинал. Крайният успех е за "белите" - 2:1.

Най-старата битка за София продължава през 1963. Форматът на турнира предвижда полуфинал в 2 мача (както е в момента). След победа (3:1) и равенство (0:0) - Славия печели място в мача за купата. Година по-късно историята се повтаря. Във фазата на полуфиналите Левски излиза за реванш, но отново отстъпва - 2:2, 1:2. И в двете години "белите" печелят трофея.

Големият спор се пренася през 70-те. Отборът на "сините" от това време включва Георги Аспарухов, Добромир Жечев, Павел Панов, Стефан Аладжов и други легенди. Левски (по това време обединен със Спартак) печели полуфинала срещу Славия (обединена с Локомотив) с 2:0 и се класира на финал, където е надигран ЦСКА "Септемврийско знаме" с 2:1.

Сектор "Б" забрани популярен рефрен

Сектор "Б" забрани популярен рефрен

Фатализъм тресе привържениците на Левски

Две години по-късно се състои последният сблъсък за Купа на Съветската армия. Фазата е позната - полуфинал. "Бели" и "сини" завършват наравно в турнира (1:1). Славия се класира драматично за финала след изпълнение на дузпи (9:8).

През 1981 се учредява Купа на България. Във финалната групова фаза мачът между Славия и Левски завършва 1:1. Голмайсторите са Чавдар Цветков и Божидар Искренов. Това остава единствената точка на "сините", което ги оставя на последно място. Трети е пловдивския Тракия, втори са "белите", а купата отива на "Армията".

Левски или Славия слага край на дългото чакане на трофей

Левски или Славия слага край на дългото чакане на трофей

Двата тима излизат във финала за Купата на България

Съперничеството се пренася през 90-те. На четвъртфинал от турнира през 1990 Славия продължава след два мача. Първият е спечелен с 4:1, а на реванша Левски достига до победа с 3:2, която се оказва недостатъчна.

През 1996 се играе скандален финал на "Васил Левски" пред 22 хиляди зрители. Атанас Киров открива резултата в 35-та минута. След редица спорни моменти и съдийски грешки идва 75-та, когато президентът на Левски - Томас Лафчис нахлува на терена и извежда играчите си. "Белите" печелят служебно с 4:0.

Две години по-късно отборите се срещат на осминафинал. Левски спечели първия мач с 2:0, но Славия се вдигна на реванша и продължи напред след успех с 3:0. Това е и последният двубой между съперниците в сблъсък за купата. Днес - точно 20 години по-късно предстои нов епизод от най-старото столично дерби.

Вили Вуцов: Какво ще стане с розовите сънища в Левски, ако не вземат Купата на България?

Вили Вуцов: Какво ще стане с розовите сънища в Левски, ако не вземат Купата на България?

"Какво правим с цялата стратегия в клуба?"