116-годишна японка, която е била запален планинар, ще бъде обявена за най-възрастния човек в света от Световните рекорди на Гинес, съобщи изследователска група в сряда след смъртта на 117-годишна испанка по-рано тази седмица, предава Ройтерс.

Томико Итоока, която е родена на 23 май 1908 г., живее в западния японски град Ашия, съобщи базираната в САЩ Gerontology Research Group.

Тя е следващата по ред за титлата най-стар човек в света, след като Мария Браняс Морера почина в испански старчески дом в понеделник, според групата.

Итоока, майка на три деца, е родена в годината, когато за първи път от Айфеловата кула е изпратено радиосъобщение на дълги разстояния и когато Братя Райт правят първите си публични полети в Европа и Америка.

През 70-те си години Итоока често се катери по планините и два пъти изкачи японския връх Онтаке, висок 3067 метра, изненадвайки водача си, като изкачи планината с маратонки, вместо с туристически обувки, каза изследователската група.

На 100-годишна възраст тя се изкачи по дългите каменни стъпала на японското светилище Ашия, без да използва бастун, добави групата.

С 47% скача броят на възрастните самотно живеещи японци до 2050 г.

С 47% скача броят на възрастните самотно живеещи японци до 2050 г.

46% от мъжете и 30% от жените на 20 години в страната никога не са излизали на среща