В Рио де Жанейро днес започна най-голямото културно събитие на Бразилия - големият карнавал.

Традиционно карнавалът се предшества от шествие с клоуни по улиците на града, по време на който Крал Момо - един от най-дебелите жители на Рио - сяда на трона си. Кралят се избира измежду няколко претенденти, всеки от които трябва да тежи поне 100 килограма.
На финала на процесията кметът на Рио символично връчва на краля ключа от града, който той ще управлява в продължение на 6 дни.

Властта на Момо обаче не се разпространява върху полицията. На карнавала няма да се допускат пияни шофьори и на зрителите се препоръчва да стигат до главната площадка на събитието - стадиона Маркес ди Сапукаи - с обществения транспорт.

Днешният ден на карнавала е изцяло посветен на децата. 30 000 млади участници от 16 детски школи по самба при общински училища ще покажат на зрителите своето майсторство.

В събота те ще бъдат сменени от 1800 представители на най-старото поколение от школата "Стари цветя", повечето от чиито членове са над 60-годишна възраст.

Гвоздей на програмата е конкурсът между 14-те най-добре представили се през годината школи по самба, съставляващи т. нар. "висша лига", който ще се проведе в неделя.
Всяко от тези 14 училища влага в подготовката на карнавала по около 1 милион долара - за ушиване на костюми, за декори отиват до 40 тона пресована хартия, 80 000 метра плат, 6000 литра боя, както и тонове лепило, пирони, пластмаса и противопожарна импрегнация.

За удачни нововъведения съдиите могат да добавят допълнителни точки. Тази година например едно от училищата възнамерява да направи на платформа гигантска шахматна дъска с дължина 38 метра, на която ще маршируват 300 барабанчици.