Албум, съставен изцяло от звуци и песни на застрашени птици, дебютира в челната петица на музикалните класации в Австралия, пише BBC.

"Songs of Disappearance" ("Изчезващи песни") изпреварва в подрежданията имена като ABBA и The Weeknd, а дори и коледните любимци Майкъл Бубле и Марая Кери.

Създаден от екоорганизацията BirdLife Australia, албумът включва песните на 53 от най-застрашените видове птици в Австралия. Дейвид Стюарт, специалист по звукозапис, е прекарал повече от 30 години в събиране на рядко чувани звуци в австралийската дива природа. В албума са използвани именно неговите записи на птици.

Когато тавата излиза на 3 декември, в социалните мрежи стартира кампания, която цели да я вкара в класацията за продажби на музика Aria в Австралия - и се получава. "Songs of Disappearance" влезе в историята като първия по рода си албум, попаднал в топ пет на класациите.

Приходите от продажбите ще бъдат насочени към проектите на BirdLife Australia за опазване на природата.

Според проучване на университета "Чарлз Дарвин" всяка шеста австралийска птица е застрашена от изчезване - това са 216 от общо 1299 вида. Роля за това играят измененията на климата, а и големите пожари в Австралия през 2019 и 2020 г. опустошиха местообитанията на много видове.