Двама души си поделят тазгодишната Нобелова награда за физика.

Те я печелят във връзка с изследвания в областта на квантовите системи и по-точно „квантова оптика" - прецизен контрол на фотоните, основните звена на светлината, съобщава БиБиСи.

Серж Арош от Франция и Дейвид Уайнленд от САЩ ще си поделят наградата.

Получават наградата за „новаторски експериментални методи, които дават възможност за измерване и манипулиране на отделни квантови системи", обявиха от Нобеловия комитет.

Дейвид Уайнленд работи в Националния институт за стандартите и технологиите на САЩ. През 1978 година той за първи път демонстрира технологията за лазерно охлаждане на йони.

Френският физик Серж Арош е роден в Мароко. През 2009 година физикът получава златен медал от Националния център за научни изследвания на Франция.

Тази година наградата е на стойност 8 милиона шведски крони (1.2 милиона долара).

Нобеловата награда се връчва всяка година от 1901 година насам. Награди се връчват в областите медицина, физика, химия, литература, мир и икономика.

Първата награда в областта на физиката печели Вилхелм Рьонтген от Германия за откритието на лъчението Х-лъчи. С победителите тази година наградените стават 194.

Вчера призът за медицина и физиология спечелиха Джон Гърдън от Великобритания и Шиния Яманака от Япония за откритията си в областта на изследванията на стволови клетки.

Утре е запланувано обявяването на наградата за химия.