Българският принос в Евросъюза може да има и съвсем конкретни кулинарни измерения. BBC публикува материал за типично българските храни, които имат шанса да получат добър прием на "европейската трапеза", отбелязва bTV.

Противно на очакванията, че подобна класация ще бъде оглавено от култовата двойка "шопска салата и люта ракия", BBC дава предпочитанията си за: лютеница, луканка, баница.

За любителите на кулинарията следват подробни описания какво представлява лютеницата, откъде идва нейното име и начина на употреба - като гарнитура или пък да си мажеш на хляб.

Луканката изглежда също така екзотично, въпреки, че има своите аналози и в британската кухня. Любознателните научават, че се прави от комбинация от свинско и телешко, с която се пълнят черва от крава. Луканката се реже на тънко, поднася се като предястие или върви с ракия.

Баницата е третият не по-малко симпатичен представител на българската кухня на европейската трапеза.