Кардиналите одобриха уволнението на гуверньора на банката на Ватикана Еторе Готи Тедески, предаде АП.

По този начин беше потвърдено решението от преди седмица на Съвета за контрол. Това открива пътя за търсене на нов шеф, коментират медии на Апенините.

През последните месеци около финансовата институция избухнаха скандали. Само преди дни Светият престол беше ударен от скандал с изтичането на информация. Икономът на папата Паоло Габриеле дори беше арестуван, а в него са били намерени секретни документи.

През последните месеци в медиите изтича информация от секретни документи на Ватикана, сочещи битки за власт и обвинения в корупция около високопоставени кардинали.

Икономът е заподозрян за изтичане на свръхсекретна информация за корупция - скандал, който стана известен като "Ватилийкс".

През миналата пролет реномето на католическата църква силно пострада от разкритата глобална педофилска мрежа от нейни свещеници.

През миналия септември пък дойде обвинение в пране на пари. Тогава президентът на Еторе Готи Тедески и подчиненият му Паоло Киприани бяха обвинени, че са извършили два съмнителни трансфера.

По този начин стана известно, че от месеци  италианската магистратурая разследва за пране на пари след като през 2010г. бяха замразени активи на банката за 23 млн. евро.