Администрацията на президента на САЩ назначи официално на работа първия транссексуален.

На длъжността директор по подбора на персонала е назначена Рафи Фрийдман-Гърспан. Преди тя е била съветник по въпросите на водените политики в Националния център по равенство на транссексуалните, пише агенция Новости.

От Белият дом заявиха, че работата на служителя на предишното място „отразява ценностите на администрацията на Барак Обама".

Каузата на Фрийдман-Гърспан да подобри живота на транссексуалните американци отразява ценностите на администрацията на президента Барак Обама, заяви съветничката в Белия дом Валъри Джарет.

Активисти за защита на правата на транссексуалните заявиха, че тя е първият открито транссексуален служител на американското президентство.
Те приветстваха нейното назначаване като важна стъпка за хората с нетрадиционна сексуална ориентация и гаранция, че федералното правителство ще се вслушва в гласовете и ще използва опита на всички американци.

Припомняме, Барак Обама приветства решението на Върховния съд за признаване на еднополовите бракове, а след решението сградата на Белият дом беше оцветена със светлина в цветовете на дъгата.

Освен това в последните месеци в редица ведомства в САЩ, в това число и в армията, се проведоха официални мероприятия в поддръжка на ЛГБТ общността и правото на представители на тази общност да заемат официални длъжност в държавните структури.